Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 de juliol del 2021

Tempus discurrit... 04-07-21

El fet que els ramaders de Molló puguin dur els seus escamots a unes pastures del Conflent, administrativament de l'Estat francès, té molta història. Tres pagesos del poble –Pastoret, Carol i Canilla- eren els propietaris de la muntanya de Rojà. Tot i que se les van vendre, quasi per força, en van conservar els drets de pastura, un fet que va reconèixer el Tractat dels Pirineus (1659) que suposava la separació de les comarques nord-catalanes de les de la resta del Principat i creava una frontera als límits del Ripollès.

Aquest dijous, com cada any, les diverses explotacions de Molló van fer pujar les eugues cap a Rojà. Això representa que les pastures del comunal del municipi resten per a les vaques. Es tracta de vuit ramaders –Canilla, Pastoret (pare i fill), Carol, Gascó, Teresa Buxeda, Can Becada i Can Freixa– que compleixen un autèntic ritual ramader. En arribar a Rojà, en presència del delegat comarcal d'Agricultura, es realitza un llistat dels caps que hi entren per lliurar-la a les autoritats franceses i també es paga la meitat del preu de l'aprofitament.
Curiositat:
Les eugues i els mulats que hi pugen han d’estar convenientment identificats amb un xip que els veterinaris francesos que hi ha a l’entrada de les pastures, comproven si compleixen la identificació europea. #elmanescalfañé