Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 de juliol del 2021

Tempus discurrit... 03-07-21

 Les eugues de Molló ja són a les pastures de Rojà (1)
130 caps passen l'estiu en aquest paratge del Conflent, un dret que recull el Tractat dels Pirineus

Les eugues de Molló ja són des del dijous 1 de juliol a les pastures de Rojà, a la comarca nord-catalana del Conflent. Una petita transhumància que es realitza cada estiu i que desafia la partició que va suposar el Tractat dels Pirineus.
Els 130 caps son de vuit explotacions i hi seran fins al setembre, quan els ramaders els aniran a buscar coincidint amb Sant Miquel.
Posteriorment, i després de deixar-los uns dies a tocar del Costabona, baixaran fins a Espinavell el 13 d'octubre dia de Sant Eudald per celebrar la tradicional Tria dels Mulats.

Allà, els propietaris coneixen l'eugasser que les controlarà tot l'estiu. Una tasca que històricament havia realitzat en “Cisco del Carol”, fill il·lustre de Molló des del 2010.

Curiositat:
Els drets de pastura son per a 130 animals de peu rodó i mentre les tres famílies (PASTURET, CANILLA I CAROL) de Molló tinguin bestiar no es perderan els drets. #ripollesmulats #quasiqmzero #tradicionsquenoshandeperdreRI #naturalocalRI #faunalocalRI #elmanescalfañé


Ostrins! Jo vaig veure aquests cavalls al Costabona, són impressionants!