Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 21 d’octubre del 2021

15-10-21 tempus discurrit...

 La història del rector de Fitor.
Cap el 1817, tres bandolers van assaltar la rectoria de Fitor, van apallissar al rector fins que els va semblar que era mort.
Malgrat que estava moribund, mossèn Joan Batlle, (va morir un parell de setmanes després), va identificar els assaltants. Amb el dit acusador del rector, es va detenir les tres persones acusades, van ser condemnades i ajusticiades per esquarterament.
Per escarni les autoritats del moment, varen fer construir a un ferrer tres gàbies on hi posaren els caps dels bandolers.
Les van penjar en arbres dels camins que arriben a Fitor. El pas del temps va fer que dues desapareguessin, però una va arribar a estar penjada fins l’any 1970, en quedaven fotografies, però va ser robada.
Al cap de 40 anys, va ser retornada als Amics de Fitor.
Curiositat:
Cada tercer diumenge d’octubre si celebra l’aplec de Santa Coloma, que està al caure!!! #fetscuriososdelpaís #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé