Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 15 de novembre del 2021

14-11-21 tempus discurrit...

 El monument del Doctor Robert.
Just a l’encreuament de Gran Via i Passeig de S. Joan hi ha la plaça Tetuan, amb una gran zona enjardinada i un monument dedicat al Dr Bertomeu Robert i Yarzabal que va ser alcalde de BCN, entre d’altres coses, es va negar a pagar impostos des de l’Ajuntament, junt amb els comerciants i els industrials catalans, car a Madrid eren d’un tipus molt més baix, com sempre. Va ser el conegut: TANCAMENT DE CAIXES- imposició de tributs per part del GOBIERNO degut a problemes colonialistes.
Va ser, el monument, obra d’en Josep Llimona, el 1910, en va concebre tota l'obra escultòrica de caire modernista i la concepció monumental del conjunt: es tracta d'una voluminosa font de pedra culminada amb el bust del doctor Robert i una al·legoria de la Glòria, també de pedra, conjunt completat per set figures de bronze.
Fou inaugurat originàriament a la Pl. Universitat, retirat després de la Guerra Civil, finalment al 1985 és va refer a la Pl. Tetuan
Curiositat:
Va fundar l’Unió Regionalista, de la que n’era president, que al cap de dos anys va passar a ser la Lliga Regionalista, nucli catalanista durant bona part del s. XX. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé