Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 21 de febrer del 2022

13-02-22 tempus discurrit...

 Empúries-3
La ciutat romana d’Empuries va començà essent un campament militar fundat el 195 aC. per Marc Porci Cató que travessant el Mediterrani en petits vaixells va portar-hi 2000 soldats, per atacar la rera guarda d’Anibal; era el final de la 2a. guerra Púnica i Aníbal s’havia rendit a Escipió, quedant Cartago limitada a la costa nord-africana.
Van conviure la grega i la romana i és va re-batejar com Emporiae (les dues Empúries)
De fet del 35% que hi ha excavat la part nord hi ha dues cases (domus) de dos patricis romans, una de les quals fa 3500 metres quadrats.
La resta té una estructura típica: dos carrers principals un de nord a sud i un d’est a oest que coincidien en el Fòrum. Els cardines i els decumanos eren una quadrícula perfecta de carrers.
Curiositat:
Emporiae va arribar a tenir més de 3500 habitants. #edificissingularsdelmón #edificissingularsdeCAT #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé