Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 29 de juliol del 2024

29-07-24

 olinització.
Per a la reproducció de les plantes convé que a l’ovari hi arribin les cel•lules masculines: el polen.
Pot ser directa a la mateixa flor o indirecte per vectors actius, animals o passius aire o aigua.
Hi ha varies classes de transport del polen: zoofília ( ocells principalment), antomofília ( insectes), hidrofília (aigua) i anemofília ( el vent).
Curiositat:
El 75% de les espècies vegetals que cultivem els humans necessiten la polinització entomòfila, però els insecticides n’han minvant les poblacions a Europa més d’un 30%.#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



28-07-24

 La fusta.
Durant molts anys la construcció de les cases va ser amb fusta.
Les esglésies i Palaus en canvi eren fetes de pedra, però també moltes teulades eren de fusta, per treure pes de la construcció.
A l’edat mijana, dintre dels recintes amurellats, quasi totes les construccions eren de fusta, sobretot les parts estructurals, i les parets de fang i/o maons.
Els carrers eren estrets, tortuosos i molts tenien habitatges a sobre, avui en queden pocs com aquest situat al C. de la Mare de Déu de Montserrat a la Bisbal.
Curiositat:
El gran problema de la fusta eren els incendis, que havien cremat pobles i ciutats senceres ja que els medis per apagar el foc eren menys eficients que avui dia. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé




27-07-24

 Sant Pere d’Ullastret. (2)
Església romànica del s. XI,
De tres naus amb tres absis amb decoració llombarda, “arcuacions” agrupades de 4 en 4 i separades per una “lesena” ornamental que no pas estructural.
Cal destacar una obertura sobre l’arc toral ( arc transversal que sustenta la volta o els 4 que aguanten una cúpula) i l’espectacular campanar de cadireta amb quatre arcs i encara amb tres campanes
La façana amb totes les reformes fetes ha perdut la seva originalitat.
Curiositat:
Teu una torra cuadrada amb teulada a 4 vessants que és un COMUNIDOR que s’utilitzava per conjurar el mal temps amb oracions o exorcismes.
Dins d’aquests edificis, que podien ser externs, tenien lloc rituals religiosos, amb un fort caire del folklore ancestral, per comunir les calamitats com tempestes,aiguats , plagues i pestes. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé







26-07-24

 És tradicional que el dia de S. Jaume anem amb la parella a fer un dinar en un bon restaurant, ahir no vàrem pas fallar.
Curiositat:
Per postres un xuxu a la brasa que hi cantaven els àngels. Avui abstinència absoluta.
#receptescuriosesdiferents :
#naturalocalBE :
#quasiqmzero :
#humanitzaciódelmedi :
#elmanescalfañé


25-07-24

 Les formigues.
La formiga de la família de les Formicidae, és un insecte eusocial, viu en castes socials: una reproductiva, la reina i els mascles i un productiva normalment estèril.
Venen de l’evolució de les vespes fa més de 120 milions d’anys.
Tenen les antenes en angle.
Ocupen tot el globus terraqui i son el 15% de tota la biomassa animal terrestre.
Curiositat:
L’evolució social fa que una part de les treballadores siguin les encarregades de treure les escombreries per evitar tenir brossa al niu, com podeu observar en el vídeo. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé








24-07-24

 Contrallum-91; #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


23-07-24

La pedra mitgera.
Monells a l’època mediaval era el mercat més important de la comarca i Jaume I li concedí el privilegi de tenir aquesta pedra a l’any 1234.
Un bloc calcari tallat a ma que amb una obertura circular i una sortida a la base amb una inclinació per que surti el blat.
Servia com a mesura.
A part de les transaccions comercials servia per mesurar el delma ( decimum, dècima part )
Curiositat:
El delma podia ser civil i/o religiós, el civil era per els amos dels masovers, el religiós era per mantenir el clergat.
De fet avui dia encara hi ha gent que el paga amb una creueta a la declaració de renda. #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





22-07-24

 Orxateria la Valenciana.
Des de 1910, quatre generacions de la família Cortés originaris de Xixona, mantenen aquesta orxateria.
Të un “Miquelet “ de ceràmica que recorda aquests orígens.
Actualment està en número 16 del C. Aribau.
L’orxata, els fartons i els turrons ( en época nadalenca) son les seves especialitats, però no es queden pas enrrera els seus gelats artesanals.
Curiositat:
Del 1910 fins el 2001 estava situada al número 1 del C. Aribau, tenia terrassa exterior i a l’interior si accedia baixant mig pis amb unes escales i també tenia un petit altell. #edificissingularsdelmón #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé





21-07-24

 El cireret o cirereta.
També anomenat pebre de cireret, pebre coent o de banyeta o bajoca roja o bitxo ( millor vitxo) és el fruit de la vitxera una solanacea Capsicum ( capsa) Frutescens (que es torna llenyós)
El seu principi picant és una amida: la capsaicina.
Té usos medicinals molt variats, però pot donar hipersensibilitat.
El seu ús principal és com a espècie picant.
Curiositat:
Diuen que va ser Colon que al trobar que picava li va donar el nom de pebre, però el pebre ve d’una enfiladissa ( Piper Nigrum)#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



20-07-24

 Ahir molts actes culturals per triar a la Bisbal. Vaig escollir l’inauguració, a la Peixera del Terracota, de l’exposició CONTINGENT d’un artista gironí: Lluis Xifra.
Curiositat:
Va tenir un mestre de torn i ceràmica que era de Girona, ens sembla que som el melic de Catalunya, però quan el Sol surt, surt per tothom!!! #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





18-07-24

 Alberginiera.
És una mata espinosa i pilosa que pot arribar a 1 m. i dona uns fruits normalment allargats i de varis colors.
El fruit l’albergínia ( solanum melongena) es una drupa amb abundants llavors.
Te molts noms segons la regió: albargina, albargínia, albergina, alberginyera, arbasiniera, asbarginguera, asbarziniera, aubarginiera, auberginera, aubergínia, auberginiera, auberginyera, barginera, bargingera, barginier, barginiera, bergínia, berginiera, esbarginyera, esbergínia, esberginiera, oberginiera, obreginiera….
Curiositat:
Molt utilitzada als Països Catalans ja que és molt anterior a d’altres solanàceas com el tomàquet, el pebrot o la patata que van arribar d’América. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



dimecres, 17 de juliol del 2024

17-07-24

 Llagosta verda.
Un insecte parent del grills, que crida l’atenció pel seu color verd intens, que va perdent en cada muda quan madura.
Posa ous, envoltats d’una substància escumosa, que es desenvolupen a la primavera.
El tercer parell de potes, que és més gran l’hi permet fer salts, ajudat per les ales, d’aquí el seu nom en castellà: saltamontes.
No confondre amb el saltamartí, molt més petit i amb les cames posteriors molt més grans.
És herbívor i amb el fred hiverna.
Curiositat:
Té un aparell auditiu en la tíbia del primer parell de potes. 




#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé

16-07-24

 El meló.
Fruit de la melonera, cucumis meló, es va domesticà a la Mediterrània oriental fa més de 4.000 anys.
És una planta rastrera amb flors masculines i femenines.
El meló és una baia amb escorça dura, rugosa i de diferents colors.
Presenta les llavors agrupades al centre amb una substància enganxosa que les manté agrupades.
Curiositat:
Meló ve del grec melon que vol dir “poma gran”.#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



14-07-24

 L’escarbat rinoceront.
És un coleòpter de la família dels escarabeids.
El seu nom científic és : Oryctes nasicornis.
Pot arribar a fins 5 cm. de longitud i la banya fins a 1,5 cm.
Té dimorfisme sexual i la femella no te pas aquesta banya.
El cap és molt negre, mentre que els èlitres son d’un vermellós brillant. Al ser un insecte dispossa de tres parells de potes. D’adult té una vida molt curta i quasi no vola mai per la despesa energètica que li suposa, en fase adulta no menja.
Curiositat:
La Lava de color blanquinós en el seus principis va agafant el color marronós final. Viu entre 4-6 anys fins a arribar a adult. Quan està ben alimentada pot arribar a 10 cm. Son xilofogues i solen estar dintre d’arbres de ribera caducifolis en descomposició.

#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




13-07-24

Abans d’ahir, dijous, amb l’ajuda de la “brigada ciclista” i un gos vàrem arrencar les patates del bufet, de 15 quilos n’han sortit més de 150.
Curiositat:
Tot i que quasi només es cultiva a tres o cuatre comarques catalanes té el seu origen a l’Institut Beauvais a la Bretanya Francesa. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






12-07-24

 El carbassó.
El fruit de la carbassonera ( cucurbita pepo) és una verdura que admet multitud de formes de cuinar-la tant crua com cuita.
És una planta monoica la flor masculina es troba al final d’una tija de + o- 15cm. i és comestible.
Les femenines tenen un gineceu amb 3-4 carpels fusionats.
A vegades hi ha carbassoneres que fan carbassons petits que es neulen, per culpa d’un fong que els fa perdre el color verd i no els deixa créixer.
Curiositat:
Els carbassons només creixen mentre la flor és viva, quan s’asseca deixa de créixer i s’endureix, cal collir-los també quan la punta grogueja. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




10-07-24

La xíndria o síndria.
És la fruita de la síndriera, una planta rastrera, tècnicament una baia d’escorça dura i polpa dolça i sucosa, de color vermell.
Dintre de la polpa hi trobem les llavors de color negre, tot i que s’han aconseguit síndries sense llavors.
La flor groga de la xíndria ( citrullus lanatus) és monoica, vol dir que n’hi ha de femenines i masculines.
Originària de Sud-Àfrica, avui dia 2/3 de la producció Mundial és xinesa, més de 38 milions de tones.
Curiositat:
L’escorça verda és comestible si la bullim, podem preparar-la en forma de melmelada o com a fruita ensucrada per adornar les coques de S. Joan. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




09-07-24

 La metamorfosi.
És un procés de desenvolupament des del naixement fins a l’estat adult.
Quasi tots els insectes ( 6 potes) fan una o més mudes ( canvien l’exoequelet per poder créixer, muda simple, o passen per diferents etapes: ou, nimfa, pupa i estat adult, muda complexe.
La muda (o ècdisi ) simple es deu a que la quitina de l’exoesquelet no és elàstica per poder donar rigidesa al cos i les potes, per poder créixer necessita desempallegar-se de la mateixa.
Curiositat:
Tots el animals regeneren o canvien les cèl·lules externes, les que estan en contacte amb el medi, els mamífers canviem periòdicament les cels. epitelials, els rèptils muden la pell i els artropodes muden l’exoesquelet per poder augmentar el volum corporal. Els de la foto semblen del génere Cícada
#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé