Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 24 de febrer del 2025

23-02-25

 Contrallum - 99; Roure centenari. #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


20-02-25

 Ruta Mdernista - 72
Les portes modernistes també tenen una sèrie de: espiells ( “mirilles”), manetes, tiradors i poms generalment de llautó.
Ací ja hi trobem autèntiques filigranes com les de la sèrie Gaudí exclusiva de Can Bolibar a la Rambla Catalunya.
Tiradors de llautó daurat en forma “s”, poms de diverses formes, timbres, carteles per a prestatges, o també escuts de panys, etc.
El Món Modernista és ampli, però tota la part d'ebenisteria s’ha perdut degut a la manca de PROFESSIONALS artesans, el mon va cap a un consum desenfrenat d’objectes i mobles amb data de caducitat.
Curiositat:
Molts dels objectes i màquines que usem tenen obsolescència PROGRAMADA, per augmentar-ne el consum ( com el mòbil que llegim o mirem en aquest moments), però NOSALTRES també en som responsables!!! 😔. #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé





19-02-25

 Ruta Modernista - 71
Un fet diferencial del modernisme son els mobles i les portes.
Algunes portes perden el rectangle i adapten formes més arrodonides imitant la Natura, d’altres prenen formes i relleus dintre del rectangle amb motius florals.
Les portes interiors de les vivendes solen tenir parts amb vidre, al igual que les dels ascensors.
Les portes foranes, poden tenir una part superior amb vidre per donar llum a l’entrada de la casa o si son establiments públics per donar-la a l’interior.
Curiositat:
Els fusters ebanistes tenien fonaments per fer aquestes motllures i eran uns bons artesans. #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé











18-02-25

 Ruta Modernista - 70
Les plaques per a timbres son en l’època modernista una petita mostra artesana que s’acosta a l’art.
Sovin son metàl·liques però també n’hi han amb marbre.
Les metàliques de llautó, son una aleació de metalls que una vegada polides i envernísades podrien semblar d’or.
De fet es tracta d’una mescla de coure i zinc, Cu3Zn. A vegades també hi havia estany (Sn) i és possible que fos la barreja d’estany i coure sigui l’orígen del llautó, tot i que coure i estany son la base del bronze.
Curiositat:
Podeu observar-ne passejant per l’Eixample barceloní en gran quantitat, més de les que us podeu imaginar. #mobiliariurbàsingular #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



16-02-25

 La bassa gran d’en Botó encara presenta un aspecte lamentable, fa ja més de tres anys que es troba a una cinquena part de la seva capacitat.
Pluja anual: 2021 // 507 - 2022 // 554 - 2023 // 424 - 2024 // 610,2 en 4 anys portem un dèficit de 153, 106, 236 i 50 litres en relació a la mitjana de 660.
Son 551 litres de menys en 4 anys, caldria que enguany caiguessin 1211 litres (ben caiguts) per reomplir l’esponja de l’aquïfer i la bassa gran de can Botó. #CMdlG #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



14-02-25

 El Vilar després de rebre la riera de S. Pol salta la rasclosa que portava aigua als Molins de can Molinetes i can Massaller, avui tot i que la resclosa està colapsada per terra i pedres encara tenia aquest salt d’aigua neta. #CMdlG #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



13-02-25

Carxofes al forn.
L’escarxofa ( Cynara Scolimus) és una verdura que sol agradar molt , tot i que sempre hi ha qui no li agrada.
Hi ha moltes formes de cuinar-la, però per a mi, post ser és un atavisme, m’agrada feta al forn com les feia ma mare Maria.
Curiositat:
- Cal tallar-ne la cua per que s’aguanti.
- Coronar la a 2/3 de la base.
- Posar-les en una safata de forn, si hi poseu paper de forn us estalviareu rascar a l’hora de netejar.
- Esclafeu-les amb un bon cop per que s’obrin.
- Poseu-hi sal, vinagre de vi i oli fins que vessi.
- I cap el forn a 200 graus cinc quarts.
- Cada quart, agafeu una cullera i re-ompliu les amb l’oli que queda a la safata.
- L’últim quart per evitar que es cremi l’all, si hi poseu a sobre all picat en juliana obtindreu una menja excel·lent!!!
Bon profit i salut!!! #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




12-02-25

 Núvol - 46.
Si et lleves ben d’hora passen coses!!! #núvolBE #naturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



11-02-25

Roure (2)
Aquest caducifoli de la família de les fagàcies és una planta monoica (té les dues flors reproductives en el mateix peu).
Te una fulla lobulada amb 5-8 lobuls per cantó de forma arrodonida. El fruit és l’aglà.
A les “deheses” extremenyes i andaluses és l’arbre junt amb l’Alzina que proporciona olis essencials per els porcs ibèrics, especialment l’oleic i el linoleic.
És diu que un porc ibèric ve a ser una olivera amb cames ja que el 65% del seu greix és oleic i linoleic, dos olis saludables.
Curiositat:
El greix d’aquest porcs té una temperatura de fusió per sota els 35 graus, cosa que fa que al possar-lo en boca passi a líquid i fa augmentar el bon gust i podem assaborir-lo més facilment. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



08-02-25

 Roure.
El Quercus Robur un arbre parent de les alzines (Quercus Ilex).
De fusta molt apreciada per a mobles, envigats, vaixells, botes per a l’envelliment del vi, etc.
La Densitat de la seva fusta és elevada cap a 700 kg per metre cúbic, i els components orgànics so la Celulosa, Hemi-Celulosa, els Tanins i la lignina. Aquests components, son els que es mengen els xilofags, quan en contacte amb l’aire es podreix la fusta.
Al tenir densitat alta quan es fa servir com a llenya proporciona una bona quantitat de calories i un bon caliu per fer brassa.
Curiositat:
Venecia té els fonaments fets de milions de troncs de fusta de roura que al estar en contacte amb l’aigua en lloc de podrir-se els fa més durs i resistents, quedant la capa externa de color negre. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




07-02-25

Les Oques.
Anser Anser. Família de Anatidae, sub-família Anserinae
Cal distinguir-ne dues classes ben diferenciades: la doméstica i la salvatge.
La domèstica és més grossa (10-12 kg) i sol ser de color blanc; l’altra més petita (6-8 kg) té mes plumes fosques i la diferencia és que pot volar. Els cignes pertanyen a la mateixa família.
Les salvatges, quasi totes fan migracions de milers de quilòmetres.
Les domèstiques es limiten a caminar, un caminar balancejat i curios, que pot arrivar a ser una correguda.
Escàs dimorfisme sexual. Son monogàmes i viuen en parella tot l’any.
Tenen el coll més curt que els cignes.
A pagès solen ser uns bons guardians, avisant sempre de la presència d’estranys.
Curiositat:
En castellà les salvatges s’anomenen “gansos” i en català ganso significa que camina a poc a poc o que hi fa les coses. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero



06-02-25

 Els sembrats de cicle curt han aprofitat els 20 l. del gener i ja treuen el nas.
Sovint quan hom no pot sembrar a la tardor, es veu obligat a sembrar a mig hivern. Evidenment el cicle de creixement ha de ser més curt, per poder madurar a principis d’estiu.
Curiositat:
La sembra automàtica ajuda a un augment de la producció. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



04-02-25

 Avui 4 de febrer ha tornat a gebrar i a glaçar.
Des del dia abans de S. Antoni Abad que les temperatures estaven per sobre de les normals per l’època, hivern.
Les plantes necessiten hores de fred i enguany, fins avui, només la meitat de les matinades han estat fredes com calia.
Els fruiters principalment notaran aquesta manca de fred, i si el calentament global va avançant seran els primers en notar el canvi i si no s’hi adapten desapareixeran!!!
#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



dilluns, 3 de febrer del 2025

03-02-25

 JJMM de la Bisbal d’Empordà.
Després de 25 anys de programar 1 concert Musical mensual( des de Clàsica fins a Flamenc, Tangos, Fados, Jazz, etc…; més de 300), ahir va fer-ne un dels últims. Per cert una delícia!!!!
Ens trobem davant d’un fet incontestable: no hi ha relleu generacional en entitats culturals!!!
Sembla ser que només n’hi ha en entitats de lleure, i encara en segons quines, hi ha unes generacions desaparegudes que anomeno del “”jiji jaja” que han perdut la seva empatia amb la societat cívic-cultural.
Estem davant d’un fet irreversible???
Cadescú que pensi quina part li toca o tocaria per revertit aquesta situació sinó volem perdre una part important de l’existència de la nostra espècie: LA CULTURA.
Curiosament la socialització del coneixement ( Internet, Xarxes Socials, telèfons mòbils, etc) ha fet augmentar la individualització i l’aïllament personal dels humans, conduïnt-nos cap a una cultura dirigida i “programada” cosa que ens portarà al col·lapse com a espècie!!! #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé






Peremaria3449
Crec que, la manca de relleu, és un fet puntual a la Bisbal. A la estructura de JJMM de Catalunya hi ha gent jove, i crec que JJMM de Catalunya té bona salut. En l'àmbit esportiu, que també es CULTURA, hi ha forces joves implicats. Segur que d'aquí a pocs anys sorgiran joves amb força per organitzar espectacles musicals mitjançant

02-02-25

 Atmetller (3)
El Prunus Dulcis és dels primers arbres que floreixen, i ho fa per què el seu fruit necesita més de 6 mesos per madurar.
Arbre mediterrani.
Tal com deia en Maragall:
Tots els ametllers ja són florits
davant del mar brillant, fins a Mallorca.
El mes de febrer, els més primerencs comencen a florir.
Sembla impossible que d’un tronc pelat ( és un caducifoli) puguin arribar a sortir gran quantitat de flors, però és una estratègia de supervivència, com més flor, més possibilitats de tenir llavors per a la pervivència de l’espècie, així com el fet de florir aviat per poder superar les sequeres estivals.
Curiositat:
Tot i que estem a mig hivern, la natura, que semblava morta, comença a donar senyals de vida. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




01-02-25

 Ahir 31-01-25, gran concert dels germans Bou al Mundial!!!
Junt amb 4 convidats més, varen fer un concert rodó, demostrant un nivell molt alt dintre del món musical!!!
Continueu fent camí i moltes gràcies pel concert. :
Felicitar també al Pere Pons per aquest començament de VIPSBALSOUND!!! #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé







31-01-25

 El Senglar. (3)
Quan els humans (sic) com a espècie TOP dintre del nínxol de l’ecosistema eliminen algunes espècies que es troben a la part alta de la piràmide, alteren la mateixa fent augmentar les espècies no depredades, això ha passat amb el binomi: Senglar-llop.
La dieta encara que és oportunista i omnívora és compon de prop del 90% d’aliments vegetals, però la resta sol ser animals vius o morts, a part dels aliments que els hi donen els humans de forma voluntària o involuntària.
L’edat, que pot arribar a 13 anys, oscil·la entre 7-8.
A partir dels 6 mesos pot ser fèrtil la femella i cada garrinada oscil·la entre 4 i 7 llistats.
No solen dispersar-se més lluny de 10-15 km. del punt on han nascut. Encara que quan augmenta la població, davant la manca de menjar, el que fan és traslladar-se tot l’escamot familiar de femelles.
 Problemàtica:
- absència de depredadors naturals
- hiverns suaus, per escalfament global, augmenten la seva supervivència
- accidents de cotxe
- danys a conreus: vinyes, cultius herbacis, etc...
- transmissió de la PPA
- disminució de la biodiversitat
- pèrdua de por cap els humans
- atacs cap a humans
- desplaçament de la piràmide de l’edat dels caçadors cap a la dreta
- aparició dintre de la societat de tendències “animalistes” (sic), Especisme, Benesterisme, Veganisme, etc...
- rebuig i menyspreu d’aquestes tendències cap als caçadors
Curiositat:
Els danys ocasionats al sector primari son cada dia més elevats i sembla ser que la societat actual viu d’esquenes al camp i prefereix creure en “noves religions” que van contra la pervivència de l’espècie. Que hi farem.
#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé Pd.- l’última foto no és meva.





30-01-25

 El Senglar. (2)
Tot el que hi ha a Europa és originari de l’est d’Àsia.
Actualment hi ha zones de Catalunya amb una densitat de 10-15 per km2 amb zones amb més de 20, a dia d’avui n’hi ha més de 200.000.
Essent la Catalunya Vella on és la densitat més alta, encara que a la plana de Ponent cada dia van en augment junt amb altres espècies herbívores que provoquen greus perjudicis a l’agricultura: Conills, cabirols, etc...
Les zones amb roures i alzines i les amb abundància d’aliments son les més poblades i on el creixement és positiu a hores d’ara.
La gana els fa apropar a zones habitades i sobretot intenten menjar de contenidors de la part orgànica. Durant la Pandèmia de Covid-19 varen perdre més la por als humans i cada vegada s’acosten més a la part urbanitzada, amb l’agreujant de que a alguns humans els hi fan gràcia i els hi donen menjar com fan amb les colònies de gats silvestres.
Curiositat:
La caça, avui és l’únic mètode de control de la plaga, només elimina entre un 10 i un 15 % de la població, però cal pensar que anualment els 200.000 tenen un creixement proper al 10%, per tant sembla que la població està estabilitzada o amb un decreixement massa petit, entre un 1 i un 5%
#CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé




29-01-25

 El senglar.
Un porc salvatge de cap allargat, potes curtes ( més alt de davant que del darrera), de pell negre amb pel de més de 5 cm. i amb ullals que sobresurten de la boca i que li serveixen de defensa.
El porc senglar, Sus Scrofa, ve del llatí: “porcus singularis” i vol dir: “ porc solitari” o porc que va sol, de fet és un animal solitari només el mascle, la “família” és un matriarcat on hi viuen varies femelles i tots els seus fills( llistons, raions o ratllats) perden les ratlles durant el primer any, pasant a color vermellós el segon any i tirant a negre a partir dels 3 anys.
El seu depredador natural era el llop dintre de la piràmide del ninxol ecològic, desaperagut el llop, el creixement ha estat exponencial, convertint-se en una PLAGA!!!
Curiositat:
La seva gestació dura com la de les truges domèstiques ( Sus Scrofa Domesticus): 3 mesos, 3 setmanes i 3 dies. #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


26-01-25

 Quan el Sol surt , surt per tothom, però si et troba en una situació privilegiada, val la pena aprofitar-la.
Curiositat:
El zoom dels mòbils actuals encara és molt limitat, però millora ràpidament. #contrallumdefoto #sesnsefiltresniretocs #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé



25-01-25

 La cabra.
La “capra aegagrus hircus” és un mamífer de la família dels bòvids i la sub-família caprinidae.
Fou del primers animals domesticats, fa més de 10.000 anys. Primer per la llet, després per la carn i la pell i el pel.
És un animal de muntanya, té uns unglots que li permeten pujar parets quasi verticals.
Els primers formatges van ser de cabra i és un animal adaptat a la Conca Mediterrània, però l’origen és del Pakistan actual.
El mascle és el boc o cabró i els fills son les cabrides i cabrits.
N’hi ha unes 300 espècies.
Curiositat:
Hi ha races molt lleteres que arriben a donar 8 litres al dia.
El formatges solen tenir un gust especial i un olor típic, l’hircinic (traducció literal: olor de cabra). #CMdlG #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé