El julivert és un ingredient al qual normalment no donem la importància
que hauria de tenir.
Com que moltes vegades és un regal de la fruiteria o
la peixateria no el valorem prou.
Fins al punt que es pot arribar a considerar
tot un superaliment gràcies l’elevada concentració que té en
alguns nutrients: és l’aliment amb més vitamina K i amb molta vitamina C
i A, minerals, antioxidants i té molts efectes terapèutics.
Curiosament els pastors el cullen abans de florir i pels voltants de sant Jaume, 25 de juliol.
Diuen que provaca el zel a les ovelles .
Pío Font Quer, va escriure en el seu llibre de plantes medicinals, que
la ramaderia feia servir el julivert per a “escalfar” les ovelles.
Un
cop sec s’afegia a les herbes o alfals amb aigua una mica salada.
Aquesta pastura calenta donada a les ovelles tot l’any i tanmateix pels
marrans perquè les facin prenyar.
Si es vol tenir xais per a Any Nou, es
té que donar julivert per sant Jaume, doncs en aquesta època les
bèsties no estan en zel.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada