Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 6 de maig del 2021

Tempus discurrit.. 01-05-21

 El mercat setmanal de la Bisbal, és fa cada divendres durant tot l’any, inclús si cau el 25 de desembre o l’u de gener.
El dret de fer mercat era un privilegi que el 1322 el rei Jaume II va atorgar a La Bisbal. Actualment, el formen unes 150 parades d’alimentació, roba, parament de la llar i complements personals.
El fet que sigui comarcal (durant l'edat mitjana sorgeix la denominació de comarca com a sinònim de marca, terra fronterera, i es consolida com a denominació popular.) es perquè abans de que l’automoció (motos, cotxes i autocars) fos prou popular, la gent anava a mercat en carro i/o a peu, per tant havia de ser prou a la vora com per anar i tornar el mateix dia.
Aquest fet va influir en la divisió comarcal de Catalunya.
La gent dels massos, venien a vendre aviram i conills, especialment les dones, i els homes vedells, garrins, xais i cabrits, amb els diners obtinguts compraven el que no podien tenir als massos: roba, espardenyes, boines o barretines, el pa per els set dies, etc...
A la Bisbal hi havia tres punts específicament neuràlgics: la llera del riu on “aparcaven” els carros, les voltes on s’hi feien les transaccions comercials d’entitat (amb un xivarri de molts decibels) i tot el nucli antic, on tenien lloc les petites compres i vendes de menys valor comercial.
Curiositats:
Tots els TRACTES és tancaven amb una encaixada de mans!!!
Entre la pagesia hi havia unes frases típiques de després del mercat: “encara en tenia de demanar més”, “valia més”, “no m’en han donat prou”. Quasi sempre marxaven amb un sentiment d’haver sigut enganyats.
Sovint s’aprofitava el mercat per: fer mitja festa, anar a la barberia, a veure els parents i a fer un esmorzar de forquilla i ganivet!!!