Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 29 de juliol del 2021

26-07-21... tempus discurrit

 Tot i la sequera les oliveres (Olea europea) van posant oli.
Enguany hi ha forces olives i si logrem esquivar la mosca de l’olivera (bactrocera oleae) que pica l’oliva per posar-hi l’ou i després la larva se'n menja una part per transformar-se en mosca.
Els danys directes, els provoquen les larves dins de l’oliva, on són capaces de menjar entre un 10-30% del seu pes. Com a conseqüència d’aquest dany, les olives es desprenen de l’arbre amb més facilitat, cosa que produeix pèrdues de collita i de producció d’oli. En oliva de taula, la depreciació comercial és evident, totes presenten un forat per on ha sortit la mosca.
Curiositat:
L’oli presenta dos àcids:
l'àcid oleic (monoinsaturat), que constitueix entre el 65 i el 80% dels components de l'oli d'oliva.
l'àcid linoleic (poliinsaturat), és un dels àcids grassos essencial per a l'organisme. Es el causant que es torni ranci ja que s’oxida degut a la fragilitat dels enllaços que es transformen en radicals lliures , donant-los mal sabor i olor.

 #cmdlgbe #natralocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé