Tot i la sequera les oliveres (Olea europea) van posant oli.
Enguany
hi ha forces olives i si logrem esquivar la mosca de l’olivera
(bactrocera oleae) que pica l’oliva per posar-hi l’ou i després la larva
se'n menja una part per transformar-se en mosca.
Els danys
directes, els provoquen les larves dins de l’oliva, on són capaces de
menjar entre un 10-30% del seu pes. Com a conseqüència d’aquest dany,
les olives es desprenen de l’arbre amb més facilitat, cosa que produeix
pèrdues de collita i de producció d’oli. En oliva de taula, la
depreciació comercial és evident, totes presenten un forat per on ha
sortit la mosca.
Curiositat:
L’oli presenta dos àcids:
l'àcid oleic (monoinsaturat), que constitueix entre el 65 i el 80% dels components de l'oli d'oliva.
l'àcid
linoleic (poliinsaturat), és un dels àcids grassos essencial per a
l'organisme. Es el causant que es torni ranci ja que s’oxida degut a la
fragilitat dels enllaços que es transformen en radicals lliures ,
donant-los mal sabor i olor.
#cmdlgbe #natralocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada