Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 23 d’agost del 2021

22-08-21... tempus discurrit

 Vinificació 4.- Hem passat de la fase inicial de la fermentació i comença, a poc a poc, la intermitja.
Es comencen a veure petites gotes de CO2 que s’enlairen.
Tot en 72 hores des del trepitjat del raïm.
Ara les reaccions químiques estan accelerades ens trobem en una fase convulsa que fa que el most pugi i baixi.
Tot això gràcies als llevats!!!
Llevat és qualsevol fong microscòpic unicel·lular que són importants per la seva capacitat per a realitzar la fermentació d’hidrats de Carboni, produint diferents substàncies. Per exemple com el Saccharomyces cerevisiae que serveix per a la fermentació de la cervesa, el vi o per el pà de forner; es un ascomicet dels quals se’n coneixen més de 60.000 espècies. La tófona, la múrgula o rabassola, el penecillium o la candida en son.
Es reprodueixen asexualment per gemmació o brotació en un parell d’hores i sexualment
Encara que els llevats siguin organismes unicel·lulars algunes espècies han esdevingut pluricel·lulars.
Prové del llatí (fermentum) que significa fermentació. La paraula llevat ens remet a l’experiència visual de la massa de pa que es lleva quan s’afegeix llevat de farina.
El seu nom alternatiu ferment ve del llatí (fervere), que vol dir bullir, i prové del moviment del most durant la producció de vi o cervesa.
Curiositat:
També en tenim nosaltres mateixos a la flora intestinal o microbiota, junt amb bacteris, uns dos quilos que intervenen en la digestió així com a la regulació del sistema immune. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé