Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 23 d’agost del 2021

20-08-21.... tempus discurrit

 Vinificació -3
Si no volem el barret( procés de vinificació en negre) el treiem i fem un primer filtrat del vi anomenat: desenfangar.
Durant els segles XVIII i XIX els científics Lavoisier i Gay-Lussac van experimentar i determinar la reacció que descomponia el sucre en alcohol i gas carbònic; i Pasteur va determinar que sense llevats, la reacció no es produïa i és més o menys la següent:
Sacarosa i fructosa + llevats( ) = Energia (en forma de calor) + CO2 + etanol + glicerina + ac acetic + ac làctic.
C6H12O6 (sucres)= 2 CH3CH2OH (alcohol) + CO2 ; o sia una molècula de sucre en dona dues d’esperit de vi junt amb el diòxid de carboni i la calor produïda.
Aquest calor cal controlar-lo per evitar que morin els llevats i apareguin sabors estranys!!!
Aquesta formació d’esperit de vi, està limitada a 15 graus alcohòlics ja que a 15 moren els llevats, per això les graduacions dels vins negres no passen mai de 15
Curiositat:
Un raïm té un 85% de polpa, un 7% de pellofa, un 5% de rapa i un 3% de llavors. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé