Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 27 de setembre del 2021

22-09-21... tempus discurrit

 Mana la tradició que a la segona quinzena de setembre es plantin els calçots.
Ceballots o calçots son unes cebes tendres. Aquesta varietat tendeix a no formar bulb, es allargada i al igual que l’espàrrec, se’l fa créixer en la foscor de la terra, per evitar que hi hagin cloroplasts dintre de les cèl·lules que farien tornar verdes les tijes.
Aquesta varietat de cebes, és molt dolça i es menja escalivada o sia es crema amb flama i s’embolica amb paper per que s’acabi de fer degut a la temperetura que ha agafat al cremar-la!!!
És típica, la calçotada, als voltants de Valls (alt camp) i per cremar S’utilitzen les rabasses de vinya, sarments o tòries de la poda de la vinya.
Al gener es sembren les llavors i a finals de juny es treuen els bulbs per que s’assequin, per plantar-los ara. Si es talla la part superior de la ceba, creixen millor els calçots, que es diuen així ja que es calcen amb terra per evitar la fotosíntesi.
Curiositat:
Hi ha varies teories sobre l’origen de la calçotada, però la més coneguda se li atribueix a en Xat de Benaiges, un camperol de Valls que va viure a finals del XIX. #CMdlGBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé