Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 27 de setembre del 2021

18-09-21... tempus discurrit

 L’amperímetre és un aparell que mesura la quantitat de corrent elèctrica que circula per un circuit. La unitat és l’amper. El precursor va ser el galvanòmetre que detecta el camp magnètic que es forma al voltant d’un fil conductor quan hi circula corrent elèctric.
Aquest de la foto és el del molí de casa meva. Servia per conèixer la velocitat en que giraven els martells que xafaven el gra dintre del molí, que era cilíndric i en la part inferior tenia un garbell metàl·lic amb forats. Segons la mesura dels forats la farina que es molia sortia més o menys fina.
Per no ofegar el molí calia peixel amb una quantitat de gra precisa, cosa que s’assolia per mitja d’un porticó situat a la sortida de la tremuja on hi havia el gra.
Curiositat:
Per evitar que entressin claus, bisos o cargols i foradessin el garbell, a la sortida de la tremuja, hi havia una zona imantada on hi quedaven atrapats!!! #CMdlGBE #estrisanticscuriossos #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé