Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 18 d’agost del 2021

15-08-21...tempus discurrit

Durant molts anys les carreteres tenien ombra. Sovint els plataners a ambdós costats donaven ombra al carros, mules i traginers que hi circulaven!!!
Evidenment la velocitat de circulació era diferent a la dels cotxes.
Es van començar a plantar al 1847 (Real orden del 30 de junio) i cent anys més tard, cap el 1960, degut als accidents de cotxe, que els camions i autocars tocaven les branques i que ocultaven les senyals de trànsit van començar a tallarel’s.
Sembla ser que la funció que tenien els arbres no era per fer ombra sinó que era per fixar i mantenir el “camí ral” ja que era de terra, i no pas enquitranat com més tard, i les llantes metàl·liques dels carros hi deixaven petja. Per el seu manteniment es va crear el cos de “peón caminero” que en tenia assignat un tros i el cuidava.
Curiositat:
Encara hi ha però llocs de Catalunya que ni queden vestigis com per exemple aquests de la carretera que va des de S. Quirze de Besora fins a Berga #arbresdecarreteres #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé