Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 18 d’agost del 2021

16-08-21....tempus discurrit

 La ferradura.
Des de fa molts segles els cavalls, mula i ases es ferren per evitar el desgast irregular de la peülla.
La ferradura es una peça de: ferro, plàstic o goma, en forma de u.
El peu rodó dels èquids es en realitat la seva ungla, tot i que dintre hi te tres ossos: les dues falanges i el navicular. Es correspondria amb el nostra dit mitjà( llarg o del cor).
La part externa és de naturalesa quitinosa com les nostres ungles, és un teixit sense terminals nervioses, per tant no nota el dolor. Es claven amb claus a aquesta part indolora.
Hi ha diversos tipus de ferradures: de treball, esportives i les curatives, que tenen especial importància quan l’aplom de cada cama no és el correcta.
Cal tenir cura dels cascos dels cavalls, ja que els 350-450 quilos de pes incideixen en tota l’estructura òssia i el casc n’és l'esmortidor principal degut al teixit corni, que actua deformant-se per absorbir el calor que rep en la trepitjada.
Curiositat:
Per un clau es va perdre una ferradura, per la ferradura es va perdre un cavall i pel cavall el cavaller i per aquest, una guerra!!! #CMdlGBE #estrisdeferro #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé