Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 26 de gener del 2022

26-01-22 tempus discurrit...

 Gatosa o argelaga???

La gatosa (Ulex parviflorus) és un arbust genistoide completament eriçat d’espines, semblant a l’argelaga (Genista scorpius), però encara més punxós. Les espines de la gatosa són densíssimes, llargues d’uns 2 cm,

L'argelaga borda, argelaga, argelaga de bosc, argelaga de marge, argelaga de muntanya, gatosa (negra) o argilaga (Genista scorpius) és una planta arbustiva molt espinosa i ramificada, semblant a la ginesta.
La gatosa és més petita i ramificada que l’argelaga. En molts llocs diuen gatosa a l’argelaga i argelaga a la gatosa.
La gatosa floreix a l’hivern, llavors canvia l’aspecte pel groc lluminós de les nombroses flors papilionades. El to de color de les flors de la gatosa és un groc llimona, més clar que el groc ataronjat de les flors de l’argelaga, que floreix a la primavera.
Curiositat:
La gatosa seca es feia servir per socarrimar els pels del porc el dia de la matança, degut a que es crema molt ràpidament i no te temps de cremar la cansalada. Refrany: foc d’argelaga, foc de rialla!!! #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé