Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 31 de març del 2022

20-03-22 tempùs dicurrit...

 Temps de sembrar patates.
La tradició mana plantar les patates pels volts de S. Josep.
Tot i que les patates van néixer als Andes (la CORDILLERA), a partir del s. XVII, el seu cultiu es va estendre per TOT Europa.
És un producte alimentari que després del blat, l’arròs o el blatdemoro ha estat bàsic pels humans.
Nascudes a l’Altiplà han anat baixant d’alçada i es conreuent arreu, tot i que les produccions son millors a partir de 500 m.
Les que sembro jo son del bufet, una varietat creada a la Bretanya francesa que va arribar a Catalunya s finals del XIX.
ÉS UNA TOT TERRENY: fregida, escalivada, bullida amb pell, però extraordinària després de bullida i xafada on treu totes les seves qualitats, augmentades amb un bon raig d’oli d’oliva.
Curiositat:
Cultivada a la Cerdanya, Ripollès, Garrotxa i Osona, és a la Plana de Vic on ha agafat més anomenada. Anualment hi ha una Fira de la patata del bufet a Orís. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé