Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 6 de novembre del 2023

El pebrer bord.


 

És un arbre originari de l’Altiplà de la Cordillera Andina.
Fa un gra vermellós que sembla pebre però no ho és.
El pebrer bord, Schinus Molle, cal diferenciare’l de Piper Nigrum ( pebrer negre bo), que és una enfiladissa típica de l’India i l’illa de Java de la que se’n treuen els tres pebres: verd (immadur), negre (meitat de maduració) i el blanc (madur).
El pebrer bord s’usa com a ornamental ja que desprèn aromes agradables i les branques amb fulles primes i llargues tenen una caiguda com el salze.
Fa un fruit en forma de raïm semblant al pebre, però de color vermell, es pot menjar en molt petites quantitats ja que conté olis essencials tòxics.
Curiositat:
El indis quetxues li deien molli o molle, d’aquí el nom taxonòmic, i el consideraven sagrat. De les llavors en feien pigments per tenyir robes i begudes alcohòliques, de la goma que traspua ungüent per a malalties venèries i de les fulles infusions pel mal de cap.