Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 15 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 12-04-21

 La mallerenga carbonera (Parus Major) es un ocell passeriforme ( que te forma de pardal), pesa entre 16 i 19 grams. És més gran que la blava. Viu a tot Europa, Euroàsia i una franja que arriba al Pacífic, entre Sibèria i Xina.
Inconfusible amb la corbata negre, més marcada en els mascles, el color groguenc del cos i el barret (pili) negre.
Nidifica sobretot en forats dels arbres, però pot aprofitar qualsevol tipus d'obertura: des d'escletxes en arbres, parets o roques fins a caixes nius o testos, posa uns 7 ous blancs amb taques vermelloses que cova durant 13 dies.
És insectivor, però pot menjar fruita i llavors, menja fácilment en les menjadores casolanes.
Te un cant repetitiu típic de cada espècie (xerres més que una mallerenga).
Curiositat:
Te molts noms: Ferrerico a ses Illes. Al País Valencià: totestiu i ferreret.
I més encara: capellana, capellà, capellanet, estiverol, retoret, flaret, catastiu, tatastiu, carboneret, primavera, otxa carbonera, xinximet, xinximillo. Al català oriental i al Pirineu oriental es coneix com a estiverola, que és com apareix a la lletra tradicional del Cant dels ocells(que és Popular i no pas d’en Casals com molta gent es pensa). #CMdlGBE #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé


                                 Mallerenga carbonera