La carxofera, carxofer o escarxofera(Cynara cardunculus var. scolymus) és una planta conreada del gènere Cynara.
Es
tracta de la mateixa espècie que el card comestible (Cynara Cardunculus
) que ens dona l’herbacol per poder quallar la llet per fer formatge
De
la carxofera se n'aprofiten els capítols florals tendres que reben el
nom de carxofa, escarxofa, encarnella, alcanària i ancanària en certs
parlars valencians.
Es una planta que dura uns 5 anys, produint des del segon any; originària de la part Europea que dona al Mediterrani.
Es
pot reproduir tant amb les llavors con amb els fillols que va fent la
planta, que te unes arrels tuberoses bastant resistents, es planten a
finals d’Agost i necessiten aigua i adob.
Curiositat:
La beguda alcohòlica italiana Cynar està feta a base de carxofa. Se li atribueixen a la carxofa, no al Cynar, virtuts per als trastorns del fetge.
És
colerètica (afavoreix la secreció de bilis), colagoga (afavoreix la
síntesi de bilis) i hepato-protectora. Efecte diürètic i digestiu.
Indicada en hepatitis, arteriosclerosi i diabetis.
S'ha
comprovat que els extractes de carxofera són antioxidants i poden ser
capaços de disminuir els nivells d'hipercolesterol. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé
dijous, 15 d’abril del 2021
empus discurrit... 11-04-21
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada