Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 15 d’abril del 2021

empus discurrit... 11-04-21

La carxofera, carxofer o escarxofera(Cynara cardunculus var. scolymus) és una planta conreada del gènere Cynara.

Es tracta de la mateixa espècie que el card comestible (Cynara Cardunculus ) que ens dona l’herbacol per poder quallar la llet per fer formatge

De la carxofera se n'aprofiten els capítols florals tendres que reben el nom de carxofa, escarxofa, encarnella, alcanària i ancanària en certs parlars valencians.

Es una planta que dura uns 5 anys, produint des del segon any; originària de la part Europea que dona al Mediterrani.

Es pot reproduir tant amb les llavors con amb els fillols que va fent la planta, que te unes arrels tuberoses bastant resistents, es planten a finals d’Agost i necessiten aigua i adob.

Curiositat:

La beguda alcohòlica italiana Cynar està feta a base de carxofa. Se li atribueixen a la carxofa, no al Cynar, virtuts per als trastorns del fetge.

És colerètica (afavoreix la secreció de bilis), colagoga (afavoreix la síntesi de bilis) i hepato-protectora. Efecte diürètic i digestiu. Indicada en hepatitis, arteriosclerosi i diabetis.

S'ha comprovat que els extractes de carxofera són antioxidants i poden ser capaços de disminuir els nivells d'hipercolesterol. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé