Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 15 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 13-04-21

La figuera (Ficus carica) és l'arbre que fa les figues.
Arbre de fulla caduca que té més de mil espècies.

La figuera és monoica en els individus silvestres, que s'anomenen cabrafigueres o cabrafigues (figueres femelles), i dioica en les races conreades. De 5 a 10 metres d'alt, té una capçada ampla, fa una flaire característica i conté làtex. L'escorça és grisenca, i les fulles, palmatipartides.

Hi ha figueres que duen figaflors (figues de la primera flor) i figues pròpiament dites, tardanes (figa de la segona flor), i figueres que solament porten figues.

Floreix del febrer a l'abril i la figa madura durant l'agost, el setembre i l'octubre. Alguns tipus de figueres, dites bíferes, també fan, a la fi de juny, un fruit anomenat figaflor o bacora.

Curiositat:

Els fruits que es fan a una alçada inaccessible es cullen fent servir el cóp, badoc o despenja-figues, una canya oberta per la punta, que permet d'abastar-los sense haver de pujar a dalt de l'arbre. Diuen que fa la millor ombra per la seva frescor. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé