Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 15 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 15-04-21

La servera (Sorbus domestica) és un arbre de la família de les Rosàcies, del gènere Sorbus, del qual s'aprofiten els fruits, les serves. És una espècie caducifòlia. Floreix a la primavera, i els fruits, en forma de petita pera, es cullen a la fi de l'estiu, però s'han de sotmetre a una sobremaduració en palla perquè puguin ser comestibles. El server és un arbre molt rústic i poc afectat per les malalties d'altres fruiters, però es sol trobar escadusserament i solitari al bosc. Tradicionalment era present a la majoria de masies. La serva és un fruit secundari, que avui dia pràcticament no es comercialitza.

En temps dels romans, de les serves, se'n feia un suc que, un cop fermentat, constituïa una beguda alcohòlica que anomenaven "cerevisa"; d'aquí deriva la paraula catalana cervesa, referida, però, a un producte molt diferent.

Curiositat:

La seva fusta de color vermellós, és molt densa i difícil de partir

A ses Illes hi ha un poble, prop d’Artà, que en treu el seu nom d’aquest arbre: Son Servera!!!