Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 6 de novembre del 2021

05-11-21 tempus discurrit...

 La Mantis religiosa.
El pregadeu o plegamans o cavall de serp o tocacampanes o pregadeu de rostoll o pregadéu-Bernada o pregamans o (a)plegaman(o)s o plegabraços o cantamisses o (re)voltacampanes o rodacampanes o o beata o muntacavalls etc.
És un insecte depredador d’altres insectes.
Són característics del pregadeus els fèmurs punxosos del primer parell de potes plegades davant del cap -en una postura que recorda la d'una persona en oració- i el cap triangular, amb dos grans ulls i unes mandíbules potents.
Sovint resta quiet prop d'una flor, a l'aguait dels insectes pol·linitzadors.
És inofensiu per als humans.
Es reprodueixen cap a finals d’estiu, mana la cacera la femella, el mascle és més petit i sol acabar morint a les mandíbules de la femella. Els ous els posa en una “ooteca” una borsa amb + de 200, que penja d’una fusta a un lloc arrecerat, neixen a la primavera següent.
Curiositat:
El mascle té ales i pot volar, i les nimfes quan neixen muden fins a 6 vegades per arribar a adultes, ja que el cos quitinós no els permet créixer. #naturalocalBE #faunalocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé