Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 6 de novembre del 2021

31-1021 tempus discurrit...

Gallina (gall us domesticus)
A totes les cases, de la vila i de pagès tenien les seves gallines per als ous de consum i també per a proporcionar a la poca carn que es menjava.
Quan els ous no eren retirats de la ponedora, o bé la gallina se les havia empescat per pondre'ls en algun racó inaccessible o amagat venia l'hora de covar els ous, durant vint-i-un dies exactament, a fi i efecte de que vinguessin al món els generalment rossets i rodonets pollets.
Per dur a terme aquesta tasca la gallina agafava una espècie de febre que li feia pujar la temperatura corporal, li treia la gana i la “invitava” a estar-se els vint-i-un dies col·locant bé els ous sota les seves plomes i ales entreobertes fins que naixien els pollets.
Durant aquest temps la gallina, era anomenada lloca, feia molt poques sortides del niu on romanien els ous.
Curiositat:
En aquestes sortides aprofitava per dipositar les dejeccions acumulades en els seus budells fent una immensa cagarada: la cagarada de lloca. #naturalocalBE #faunalocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


Jo que sóc una novata, ens va costat més treure-li la lloqueria a una gallina que tenia ous sense pollet 🤦‍♀️ al poble ens deien posant-la en aigua freda i res, cada cop més xafada, sense menjar ni res, tenia la cresta potxa i tot. Finalment la vam tancar un dia sola sense llit i se li va passar