Les neules de Nadal.
El seu nom prové de la paraula
llatina nebula , que és un tipus de "boira" molt poc densa, degut a la
seva textura fina. La paraula catalana actual neula conserva a més el
significat que ja tenia en llatí, i que és un tipus de calitja espessa
que no arriba a ser boira baixa.
Consisteixen en un tub o canuto que
s’obté enrotllant una fina capa de pasta calenta al voltant d’un petit
pal, antigament, el pastisser quedava amb el palmell de les mans ben
socarrimat. Les neules van ser creades per una monja, que potser va
començar enrotllant una hòstia, de pa d’àngel. No coneixem amb exactitud
quan va ocórrer, però se sap que existien a Catalunya almenys des de
l'any 1168
Al començament, com les hòsties, les neules tenien gravats senyals i emblemes.
Curiositat:
Abans,
es sucaven en vins dolços, inclús amb un vi picant anomenat piment
("Gran maravella, verament /que les neules amb piment", nadala anònima
catalana del segle xv). Avui es solen sucar en cava!!!
#menjarstipicsnadalencs #estreisendesús #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé
dissabte, 1 de gener del 2022
27-12-21 tempus discurrit...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada