Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 1 de gener del 2022

27-12-21 tempus discurrit...

 Les neules de Nadal.
El seu nom prové de la paraula llatina nebula , que és un tipus de "boira" molt poc densa, degut a la seva textura fina. La paraula catalana actual neula conserva a més el significat que ja tenia en llatí, i que és un tipus de calitja espessa que no arriba a ser boira baixa.
Consisteixen en un tub o canuto que s’obté enrotllant una fina capa de pasta calenta al voltant d’un petit pal, antigament, el pastisser quedava amb el palmell de les mans ben socarrimat. Les neules van ser creades per una monja, que potser va començar enrotllant una hòstia, de pa d’àngel. No coneixem amb exactitud quan va ocórrer, però se sap que existien a Catalunya almenys des de l'any 1168
Al començament, com les hòsties, les neules tenien gravats senyals i emblemes.
Curiositat:
Abans, es sucaven en vins dolços, inclús amb un vi picant anomenat piment ("Gran maravella, verament /que les neules amb piment", nadala anònima catalana del segle xv). Avui es solen sucar en cava!!!
#menjarstipicsnadalencs #estreisendesús #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé