Forn de pega negra (3).
Un dels moments delicats per a l’obtenció de la pega és quand s’ha de cremar el quitrà per que només quedi la pega.
Per això cal obrir el recipient i posar-hi foc per cremar-lo.
Aquesta fase és perillosa per la quantitat de gasos, especialment metà, que es desprenen provocant flamarades espectaculars.
La destil•lació s’acaba després de l’ebullició de quitrà i per un conducte de la base de “l’olla” que cal obrir burxant amb una perxa per on sortirà la pega calenta i per tant líquida que va a parar a un motlle on solidificarà per fer-ne més tard porcions més petites.
Curiositat:
Els bots i les botes fets amb cuiro, normalment de cabra o cabrò, son pells cosides i recobertes interiorment amb pega per fer-les totalment impermeables, usades per transportar vi, oli, etc.
Un bot va ser durant anys una mesura de cabuda: 60 litres. #actesculturalslocalsBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
Les petites de litre servien per portar-hi el vi fresc.
dimecres, 30 d’octubre del 2024
30-10-24
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada