Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 03-04-21

 La pera de Sant Joan o pera del Castell es un tipus de peres que destaquen per ser les més primerenques i les més petites.
El seu origen més probable és als Països Catalans, potser a Mallorca.
La perera (pyrus communis)que fa aquestes peres és un arbre caducifoli, les peres son menudes de color groc verdós clar amb una galta vermella a la banda on li toca el sol que fan uns 4 cm de llargada amb un diàmetre de 3 cm. L'arbre floreix entre març i abril i els fruits maduren entre mitjan juny i principi de juliol, d’aquí agafa el seu cognom. La seva polpa és blanca i cruixent. S'acostumen a menjar amb la pèla. Com a inconvenient té que es torna fàcilment “lloca”(fosqueja per dins) i per tant no es pot guardar.
Curiositats:
No totes les peres cauen per Sant Joan, que algunes en maduren per Sant Pere. No són les úniques peres lligades a un sant, n’hi ha d’altres com la de Sant Jaume, que madura a la darreria de juliol; la de Sant Llorenç, petiteta i groga o la candieta, a punt per Santa Càndia, patrona de Falset, a primers de setembre. 

#CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé