Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 30-03-21

 L’oli de colza.
Ara molts dels nostres camps es tenyeixen de color groc, un groc intens, degut a la flor de la colza (brassica napus).
D’ací a un parell de mesos, les espigues quederan d’un color fosc, i dintre d’elles hi haurà les llavors de la colza. Aquestes, una vegada recollides, se’n poden obtenir dos productes ben diferenciats: oli per a consum o biodièsel.
L’oli de colza, també anomenat de canola (una varietat canadenca), conté productes tòxics que extreuen amb hexans, un dissolvent potent. A Espanya cap a l’any 1981 va haver-hi una intoxicació pel seu consum (20.000 afectats i més de 500 morts) degut a que un oli destinat a usos industrials, tenyit amb anilines, es va desnaturalitzar i va pasar al consum humà.
Tota la colza que veiem als nostres camps va per a la producció de biodièsel a la planta francesa que hi ha Sete, en fabrica unes 500.000 tones.
Curiositat:
No fa pas massa el camp produïa productes per consum animal, ara per a estris mecànics de quatre rodes.
#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé