L’oli de colza.
Ara molts dels nostres camps es tenyeixen de color groc, un groc intens, degut a la flor de la colza (brassica napus).
D’ací
a un parell de mesos, les espigues quederan d’un color fosc, i dintre
d’elles hi haurà les llavors de la colza. Aquestes, una vegada
recollides, se’n poden obtenir dos productes ben diferenciats: oli per a
consum o biodièsel.
L’oli de colza, també anomenat de canola (una
varietat canadenca), conté productes tòxics que extreuen amb hexans, un
dissolvent potent. A Espanya cap a l’any 1981 va haver-hi una
intoxicació pel seu consum (20.000 afectats i més de 500 morts) degut a
que un oli destinat a usos industrials, tenyit amb anilines, es va
desnaturalitzar i va pasar al consum humà.
Tota la colza que veiem
als nostres camps va per a la producció de biodièsel a la planta
francesa que hi ha Sete, en fabrica unes 500.000 tones.
Curiositat:
No fa pas massa el camp produïa productes per consum animal, ara per a estris mecànics de quatre rodes.
#naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
dilluns, 5 d’abril del 2021
Tempus discurrit... 30-03-21
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada