Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 04-04-21

 El rellotge de llum construït pel rellotgerJuan Cabrerizo per encàrrec de la Banca Rosés, propietària de l’edifici a la Via Laietana, davant la finca núm. 69, de 1935, com a element publicitari de la companyia.

Està construït amb pedra artificial, ferramenta de llautó i discs de vidre glaçat. Marcaven les hores i els minuts amb esferes lluminoses. A la part central recreen l’efígie del déu Hermes amb l’escut de Barcelona, que precisament era el logotip d’aquesta banca, que als anys 50 del segle passat va passar a ser el Banco Condal, i no va tenir cura dels rellotges. Amb els anys, es van anar fent malbé per manca de manteniment.

El rellotge de Via Laietana és el segon que va construir el mestre Juan Cabrerizo, i es va inaugurar la nit de cap d’any de 1935. Sembla que havia tingut un carilló de fusta amb altaveus al terrat com a reclam publicitari.

A final dels anys 1980, la Conselleria de Governació de la Generalitat es va instal•lar en l’edifici de Via Laietana, 69, i va fer una reparació parcial del rellotge, que va funcionar durant un temps. Anys després, la conselleria va marxar de l’edifici i darrerament es trobava en estat d’abandó i molt malmès.  

#cosessingularsdeBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé