Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dilluns, 5 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 27-03-21

 Olivera milenaria a Sant Sadurní de l’Heura.
L'olivera (Olea europaea) és un arbre de la família de les oleàcies originari de l'Àsia Menor, Anatolia la part asiàtica de Turquia, que es conrea des de l'antiguitat a tota la conca mediterrània. La varietat silvestre rep el nom d'olivera borda o ullastre. Un lloc plantat d'oliveres és un olivar, oliverar o olivet.
Son arbres perennes i poden ser milenaris, entre 1000 i 2500 anys.
La fulla és d'un color verd fosc, al revers, en canvi, les fulles són de color verd gris platejat a causa de la presència dels estomes, que només són en aquesta banda inferior de la fulla, i eviten la pèrdua d'aigua.
El fruit és l’oliva, el pes de les olives varia entre 1 i 12 grams segons les varietats. Per exemple, són molt petites les olives de les varietats Arbequina i Koroneiki i són molt grosses l'Ascolana i la Gordal. De les olives s’en treu l’oli(entre un 15 i un 25 %).
L'insecte que causa els problemes més seriosos en l'oliva és la mosca de l'oliva(Bactrocera oleae), es combat amb el control biològic.
Curiositats:
A la conca del riu Sènia hi ha més de 4.500 oliveres milenaries.
Les de salar, tenen un pinyol més gran i tenen menys carn
A l'Antiga Grècia, l'oli d'oliva era considerat sagrat i era usat per ungir reis i atletes. #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #arbresmonumentalsBE #elmanescalfañé