Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 24 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 23-04-21

 Per S. Jordi espiga l’ordi i algun camp de blat, tot hi que de ben segur que el blat espigarà per S. Marc.
L'ordi (Hordeum vulgare) és una planta herbàcia, d’espigues amb arestes. És un cereal de gran importància tant per als animals com per als humans. En conreus de cereals al món, és el quart, tant en termes de quantitat produïda (136 milions de tones) com d'àrea de cultiu (566.000 km²).
La llavor d'ordi és de forma afusada, més gruixuda en el centre i va aprimant-se cap als extrems. La closca de l'ordi és d'utilitat en els processos de maltatge i cerveseria.
Hi ha dues espècies principals: el de dos carreres que s’utilitza en cerveseria i el de sis carreres que va per alimentació animal.
L'ordi germina a una temperatura mínima de 6 °C, floreix als 16 °C i madura als 20 °C. Tolera molt bé les baixes temperatures i arriba a suportar els deu graus sota zero.

Curiositats:
La cervesa d'ordi fou probablement la primera beguda produïda pels humans del neolític
No s'ha de confondre amb la civada (Avena sativa) malgrat que en algunes contrades valencianes de l'ordi se'n digui civada, probablement per influència del castellà cebada, que sí és el Hordeum vulgare. #quasiqmzero #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #pagesiadelterritori #elmanescalfañé