Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 24 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 21-04-21

 La “Solanum tuberosum” (en quetxua: papa > batata = boniato > patata, també trumfa, trumfo, pataca, patana, creïlla) es originària de la “CORDILLERA” i es cultiva fins a més de 4.000 m. d’alçada. La van portar a Europa els espanyols i es va convertir durant els segles XVI, XVII, XVIII i XIX en una menja que va salvar de la fam a molta gent. Tal com vàrem comentar en un altra post hom les cultiva com els quetxues en cavallons i fent servir el gota-gota. Enguany hem plantat la varietat de “bufet” molt gustosa després de bullir-la, xafar-la i regar-la amb un bon raig d’oli d’oliva.
Necesita un fotoperíode de 14 hores i una temperatura de la terra entre 7-17 graus. Amb aigua i temperatura de 20-24 graus te una producció òptima.
Curiositats:
Tot i que ha alimentat moltes generacions d’europeus, hi ha hagut períodes de carencia degut a les malures, especialment al míldiu de la patata, que entre els anys: 1846 i 1849 va provocar “la gran hambruna” a Irlanda, on va morir més d’un milió de persones i en va obligar a emigrar més d’un milió més. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé