Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 24 d’abril del 2021

Tempus discurrit...17-04-21

 Els panots de Barcelona.
Hom sap que el panot de la flor apareix documentat per primera vegada al 1906 i va ser escollit amb quatre dissenys més que va proposar l’Ajuntament, per les voreres de l’Eixample barceloní.
Fins llavors, la vorera solia ser de terra compactada i la burgesia que va començar a construir per sobre de la Pl. Catalunya (fora muralla), no volia pas embrutar-se les sabates, per això i com que la producció de ciment-porlan era important és va escollir el “panot hidràulic”, que tenia el dibuix per evitar resllicar en dies de pluja.
El panot Gaudí, dissenyat per ell mateix per a la casa Batlló (coneguda també com a la Casa de l’Aigua) representa un fons marí, però les figures no estan en una sola rajola, se n’han de juntar varies per poder veure els cargols, meduses i algues que hi figuren. Te forma exagonal, monocolor i també és hidràulic. Es coneix mundialment com a Mosaic Gaudí. Un disseny més de l’interminable Gaudí.

Curiositat:
L’expressió que diu: “ets de can Fanga” va sortir de l’Esquella de la Torratxa i era per el clam popular contra l’Ajuntament, per les voreres de terra compactada que embrutia les sabates dels barcelonins quan plovia. #panotsBCN #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé