Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 24 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 22-04-21

 Sant Esteve de Peratallada és una esglèsia romànica de doble cos, doble absis i espadanya frontal amb quatre obertures, dues de les quals tenen campanes i una fornicula al mig (actualment sense cap imatge). Construïda al segle XIII amb carreus ben tallats pertany al romànic tardà empordanés.
Els absis conserven les finestres romàniques, en el més meridional (migdia o Sur) si va alçar una torra.
Dintre podem trobar l’ossera d’en Gilabert de Cruïlles, senyor de Peratallada, una caixa policromada amb inscripció mortuòria.
La primera menció es del 1202 i es parla del DELME del Sr. de Cruïlles envers el bisbe de Girona de la parròquia de Santi Estephani de Petracissa. Hi ha constància d’uns goigs on es venerava una “Santíssima Majestat” romànica, ara desaperaguda.

Curiositat:
L ‘església està fora muralla davant la porta Nord i prop del mas Bou Negre on hi ha un jaciment pre-romà. #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #empordanetBE #elmanescalfañé