Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimarts, 22 de juny del 2021

Tempus discurrit... 22-06-21

 El marcòlic vermell o lliri morat (Lilium martagon) és una espècie de planta de la família de les liliàcies. També es diu “consolta vermella”. És endèmic a tota Euràsia, des dels Pirineus fins a la Xina. És una de les plantes que hom anomena lliris.
Creix en boscs i prats, a muntanya. Les flors, nombroses en cada planta, són normalment de color porpra rosat, amb taques fosques i són flairoses.
Aquesta planta també es comunament coneguda com a Flor de Lis i ha inspirat a alquimistes (pels qui simbolitzava l’arbre de la vida), a religiosos (com a símbol de la verge Maria) i fins i tot la noblesa (s’emprava en heràldica per a distingir-los) i posteriorment va ser adoptat per el moviment escolta com a emblema.

Curiositat:
L’altra marcòlic, el groc o lliri dels Pirineus és un lliri del gènere Lilium. Viu entre 1500 i 2000 metres d’alçària. Aquesta espècie és endèmica dels Pirineus i la Serralada Cantàbrica. El marcòlic groc és la flor emblemàtica de la Vall de Núria, a Catalunya. 

#CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé