Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 2 de desembre del 2021

24-11-21 tempus discurrit...

 L'apagallums (Macrolepiota procera), també anomenat paloma, bolet del frare, capell del senyor, coloma, cogomella, cogombre, farinosa, maneta, pamperol, pampinella, paraigua o paraigües, pentinella ronyosa, pota d'ase i senyal d'alzina, és un bolet comestible de l'ordre dels agaricals. És un bolet fàcil de reconèixer; creix en tota mena de boscos. És molt comú i es pot trobar en grups nombrosos a finals d'estiu i tardor. És molt bon comestible, apte per fer a la brasa o arrebossat; cal treure el peu ja que és dur i fibrós.
També es pot cuinar com si fos la base d’una pizza i posar ingredients a sobre, és bo treure-li la cutícula escamosa del barret. Quan el barret encara està tancat, es pot farcir de carn i es pot fer al forn, amb mantega i formatge ratllat.
Curiositat:
Només es pot confondre amb una lepiota tòxica, però es petita, mai passa de 7-8 cms d’alçada i al trecar-la queda de color roig. Per tant cal rebutjar els exemplars petits. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé