L'apagallums (Macrolepiota procera), també anomenat
paloma, bolet del frare, capell del senyor, coloma, cogomella, cogombre,
farinosa, maneta, pamperol, pampinella, paraigua o paraigües,
pentinella ronyosa, pota d'ase i senyal d'alzina, és un bolet comestible
de l'ordre dels agaricals. És un bolet fàcil de reconèixer; creix en
tota mena de boscos. És molt comú i es pot trobar en grups nombrosos a
finals d'estiu i tardor. És molt bon comestible, apte per fer a la brasa
o arrebossat; cal treure el peu ja que és dur i fibrós.
També es
pot cuinar com si fos la base d’una pizza i posar ingredients a sobre,
és bo treure-li la cutícula escamosa del barret. Quan el barret encara
està tancat, es pot farcir de carn i es pot fer al forn, amb mantega i
formatge ratllat.
Curiositat:
Només es pot confondre amb una
lepiota tòxica, però es petita, mai passa de 7-8 cms d’alçada i al
trecar-la queda de color roig. Per tant cal rebutjar els exemplars
petits. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé
dijous, 2 de desembre del 2021
24-11-21 tempus discurrit...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada