Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 13 de juliol del 2022

07-07-22 tempus discurrit ...

 La palla.
Després de recolectar el cereal ens queda un subproducte als camps: la palla.
Tot i que és comestible per alguns animals, no tota té el mateix valor, ni els agrada per igual, la de civada és la millor, seguida per la d’ordi i finalment la de blat.
Els remugants son els únics que poden digerir una part de la fibra que porta, ja que l’altra part està formada per lignina que és totalment indigerible.
Una part va destinada a fer jaç pels animals, la que menys palativitat té, però s’utilitza com a aïllant en construcció, per fer toves barrejada amb argila i aigua, en horticultura per evitar el creixement de males herbes i per fer paper.
Curiositat:
Abans davant de les cases de pagès hi havia una part enrajolada on es seperaba el gra de la palla: l’era. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé