Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 12 de setembre del 2024

11-09-24

 Fer vi (5)
Les “mares” o “lies”.
Les “líes” es refereixen als sediments formats per partícules de llevats morts, restes de cèl·lules de llevat, fragments de polpa i altres sòlids que s’acumulen al fons una vegada s’han acabat les fermentacions alcoholiques.
Les mares es divideixen en dues categories principals: “lies fines” i “lies gruixudes”.  Les fines són partícules microscòpiques que poden romandre suspeses al vi després de la fermentació alcohòlica. Les gruixudes són partícules més grans que es dipositen al fons dels recipients.
Les mares poden aportar diversos beneficis al vi, l’enòleg pot optar per mantenir el vi en contacte amb les mares (un procés anomenat “batonnage”, remenar el vi i el “barret” que es forma a la superficie) durant un període específic, remenant regularment les mares del fons, sobretot en vins negres.
Alternativament, el vi pot ser separat de les mares (un procés anomenat “trasega” o “trasbals”) per obtenir un vi més clar i menys influenciat per les mares.
Curiositat:
Alguns vins, com els vins blancs de Borgonya, els Champagnes i certs vins de Chardonnay i Sauvignon Blanc, són coneguts per envellir o madurar “sobre mares,” el que significa que es mantenen en contacte amb les mares durant un període perllongat. Això pot aportar més complexitat i profunditat al vi. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé