Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 12 de setembre del 2024

06-09-24

 Fer vi (4)
El pas de most a vi, osia la conversió del sucres en alcohol fa 2000 anys es considerava un fet de generació espontania.
Fins que Pasteur va demostrar que era causat per uns microorganismes anomenats LLEVATS.
Té tres fases:
-l’inicial o d’inducció, el most s’enterboleix, agafa temperatura i comença a deixar anar CO2.
-la central o tumultuosa, on els llevats es multipliquen i hi ha una constant transformació dels sucres en alcohol i CO2 amb dos controls bàsics: la densitat que determina la quantitat de sucres que encara hi ha i la temperatura que si s’eleva molt causa la mort dels llevats i la fi de la fermentació.
-la final, on el sucre s’esgota i els llevats moren, una causa també de finalització de la fermentació és el grau alcoholic, ja que a partir dels 15 graus l’acció dels llevats queda inhibida.
Curiositat:
Sacarosa i fructosa + llevats (Sacharomices cerevisae) = Energia (en forma de calor) + CO2 + etanol + glicerina + ac acetic + ac làctic + ac. màlic.
C6H12O6 (sucres)= 2 CH3CH2OH (alcohol) + CO2 ; osia una molècula de sucre en dona dues d’esperit de vi junt amb el diòxid de carboni i la calor produïda. #CMdlG #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé