Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 10 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 07-04-21

 Santa Maria del Pi és una basílica ubicada a la plaça del Pi de la ciutat de Barcelona d'estil gòtic català, tot i que hi ha constància d’una anterior romànica del S. IX, al voltant de la qual va néixer fora muralla un raval anomenat: VILANOVA del PI.
La gòtica va tardar tres segles en fer-se i el terratrèmol del 1428 va malmetre la façana.
Consta d'una sola nau de grans dimensions (54 metres de longitud per 17,50 metres d'amplada i l'alçada de 27 metres), havia tingut tres cementiris: un a la Pl. Del Pi, un altra a la placeta de Pi i el darrer la Pl. de S. Josep Oriol.
Hi ha referències dels seus gegants des del 1601: l’Elizenda i en Mustafà, que pertanyen al seguici popular de Barcelona, amb una cançó que quasi tots hem cantat de petits.
Des de la plaça en surt un carrer (que amb 3m. D’amplada i 130 de llargada arriba al de Portaferrisa), famós per les seves granges xocolateres, el Petritxol.

                                   façana nord de la Basílica

                                Els gegants del Pí

                                Contraforts
                                Façana de Llevant
                                Plaça del Pí

                                Carrer Petritxol
Curiositat:
a la plaça, a part del Pi, s’hi troba la millor botiga d’estris de tall de BCN: la ganiveteria Roca amb més de 100 anys (1920-2021) de servei a la ciutat. #humanitzaciódelmedi #edificissingularsBCN #quasiqmzero #elmanescalfañé