El codonyer (Cydonia
Oblinga) és un arbre fruiter caducifoli i únic membre del gènere
Cydonia, conreat principalment pel seu fruit, el codony. És un arbre o
arbust caducifoli originari del Caucas. Tot i ser originàriament
arbustiu, s'ha conreat per formar arbres d'1,5 a 6 m d'alçària.
Les
branques són tortuoses; però, mentre són tendres, posseeixen tal
flexibilitat i tenacitat que temps enrere eren preferides al vímet (de
la vimetera Salix fragilis); de fet, és l'origen del nom castellà de
l'arbre, "membrillo", derivat de "mimbrillo" (diminutiu de "mimbre",
vímet).
A diferència de les peres i les pomes, la pell del codony es
troba coberta d'una pelussa cotonosa, que una vegada treta deixa un bell
color groc daurat i una fragància que s’aprofitava per guardar-los
entre la roba per per fumar-la.
Hi ha algunes varietats que permeten menjar el fruit cru però la majoria se sol preparar ensucrat com a codonyat.
Curiositat:
Allioli de codony.
Aixafeu 1, 2 o 3 grans d’all segons el vostre gust.
Escaldeu el codony per treure’n la pell, traieu-li el cor amb les llavors, feu-lo bullir 30 minuts i amb el morter el xafeu.
Aneu afegint oli al morter a poc a poc, mentre remeneu, per muntar-lo i us quedarà un cremós allioli suau que posat directament damunt d’una llesca sucada amb tomàquet de penjar hi cantaran els àngels!!! Bon profit!!! #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada