Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 10 d’abril del 2021

Tempus discurrut... 10-04-21

 El codonyer (Cydonia Oblinga) és un arbre fruiter caducifoli i únic membre del gènere Cydonia, conreat principalment pel seu fruit, el codony. És un arbre o arbust caducifoli originari del Caucas. Tot i ser originàriament arbustiu, s'ha conreat per formar arbres d'1,5 a 6 m d'alçària.
Les branques són tortuoses; però, mentre són tendres, posseeixen tal flexibilitat i tenacitat que temps enrere eren preferides al vímet (de la vimetera Salix fragilis); de fet, és l'origen del nom castellà de l'arbre, "membrillo", derivat de "mimbrillo" (diminutiu de "mimbre", vímet).
A diferència de les peres i les pomes, la pell del codony es troba coberta d'una pelussa cotonosa, que una vegada treta deixa un bell color groc daurat i una fragància que s’aprofitava per guardar-los entre la roba per per fumar-la.
Hi ha algunes varietats que permeten menjar el fruit cru però la majoria se sol preparar ensucrat com a codonyat.





Curiositat:
Allioli de codony.
Aixafeu 1, 2 o 3 grans d’all segons el vostre gust.
Escaldeu el codony per treure’n la pell, traieu-li el cor amb les llavors, feu-lo bullir 30 minuts i amb el morter el xafeu.
Aneu afegint oli al morter a poc a poc, mentre remeneu, per muntar-lo i us quedarà un cremós allioli suau que posat directament damunt d’una llesca sucada amb tomàquet de penjar hi cantaran els àngels!!! Bon profit!!! #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé