Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dissabte, 10 d’abril del 2021

Tempus discurrit... 08-04-21

 La plaça del Rei, situada al barri Gòtic, conserva la disposició rectangular que es va dur a terme durant el regnat de Martí l'Humà, al segle XIV. Una plaça allargada on poder-hi celebrar torneigs i eliminar, així, el mercat que s'hi feia tradicionalment. La plaça del Rei ha estat la seu històrica del poder comtal i reial a la ciutat.
Envoltada per edificis gòtics i renaixentistes i tancada per tots els costats excepte per l'extrem sud-oest, per on es comunica amb la Catedral mitjançant la Baixada de Santa Clara i amb el carrer de la Llibreteria ( antic Cardus Maximus de la ciutat romana) a través del carrer del Veguer. Al costat nord en destaca la façana del Palau Reial Major, gòtic, amb la torre del Mirador del Rei Martí (de 5 pisos és pensava que era l’edifici més alt del Món) a l'extrem esquerre, des d'on s'obté una bona vista de la ciutat medieval. Al cantó dret, l'escalinata que porta al Saló del Tinell i a la capella de Santa Àgata, la façana de la qual tanca la plaça pel costat est. El costat sud-est conté la casa del botxí i la casa Padellàs, seu del Museu d'Història de Barcelona, un casal gòtic que fou traslladat aquí des del carrer dels Mercaders a l'obrir-se la Via Laietana. El costat oest està ocupada pel renaixentista Palau del Lloctinent, del segle XVI.

                                Escalinata del Tinell
                                Palau Reial Major

                                Mirador del Rei Martí

Curiositat:
Els edificis de la cara nord i de llevant estan sobre l’antiga muralla romana, que es pot observar des de la Via Laietana a la plaça de Ramon Berenguer el Gran. #edificisissingularsBCN #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


 

                                Muralla romana