Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 10 de juny del 2021

Tempus discurrit... 31-05-21

 La transhumància (1)
L a transhumància és un sistema d’aprofitament de les pastures. Per tant, a l’estiu els ramats mengen al Pirineu i a l’hivern, a la plana. Es tracta d’un sistema tan antic com la humanitat, a partir de l’assentament dels agricultors i el desplaçament dels ramaders amb els seus ramats, fets que des de sempre han provocat disputes i mala sang entre uns i altres.

Els camins ramaders han de tenir una sèrie de característiques: 

1- llocs perquè hi pugui dormir el ramat, 

2-llocs per a menjar, 

3-llocs per poder beure aigua i 

4- llocs per descansar durant el dia. 

Per això al llarg del temps han quedat ben determinats i amb molt poques modificacions, tot i que n’hi ha hagut molts que han desaparegut. ( el ramat travessant la Muga a Sant Llorenç) 

 Curiositat: 

Els camins ramaders (cañadas reales) es varen oficialitzar a l’edat mitjana, concretament el 1273, i els va fer oficials Alfons X el Savi. A la península Ibèrica n’hi va arribar a haver fins a 30.000 quilòmetres, dels quals queden relativament pocs. #transhumànciaBERI #quasiqmzero #elmanescalfañé