Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 10 de juny del 2021

Tempus discurrit... 09-06-21

 Temps de cireres!!!
El cirerer ( prunus Avium) és un caducifoli originari de la zona del mar Negre.
De copa allargada i alta en estat salvatge i més arrodonida quan es cultiva, no vol pas ser esporgat. Hem de tenir cura ja que és un arbre molt sensible a les ferides per poda i se’ns pot infectar ràpidament i assecar branques senceres. És bo disposar de pasta cicatritzant i untar les ferides just després del tall.
Les fulles son serrades i es tornen vermelles i grogues abans de caure.
Les flors son blanques amb 5 pètals hermafrodites i de fecundació creuada per abelles.
La cirera es de tipus drupa.
El cirerer és un dels fruiters típics de les hortes de les nostres terres ocupant un lloc privilegiat, ja que els seus fruits són apreciats per nens i adults.
Pot viure fins a 100 anys.
Varietats: Bing, Burlat, Cristobalina, Cua Llarga, Napoleon (vermella fosca), Picota Vermella, Picota Negra, Cor de colom, Prime Giant, Ruby, Stark-Hardy, Summit, Sunburst, Sweetheart, Van, Santina, Chelan, Cristalina, Roca, Lapins, EarlyBig.
Aquestes meves son de la varietat sweetheart!!!Curiositat:
La fusta, de color clar entre rosat i vermellós, semidura i compacta, pot ésser tenyida fàcilment per a fer-la semblant a fustes valuoses d’uns altres colors, i singularment a la caoba; és emprada, tenyida o no, en la fabricació de mobles ben apreciats. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé


Molt interessant, @el_manescal De la fusta també se'n fan instruments. Que jo sàpiga, les campanes d'alguns tibles són fetes de fusta de cirerer. Com que la fusta és clara, és tenyeix de color més fosc i així no contrasta tant amb la fusta de ginjoler del cos i de la part de dalt.

I si tens sort q no el sàpiguen els estornells en pots menjar ...👏😂