Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 10 de juny del 2021

Tempus discurrit.. 27-05-21

 La cugula és una gramínia del gènere Avena (avena faria o avena fatua). És una mala herba.
S’assembla molt a la civada (avena sativa), però sempre es més alta i sobresurt de tots els sembrats. Ni ha a molts marges, vora els camps i els camins.
Fa una inflorescència en forma de panícula (eix amb ramificacions) que acaba desprenent-se sencera quan madura cosa que la diferencia de la civada que cada llavor es desprèn individualment. Els noms científics de fatuasterilis i ludoviciana (boja) es refereixen al fet que semblen que no tinguin gra (en realitat cau ràpid de l'espiga).
Les llavors poden quedar enterrades i sobreviure fins a quasi 10 anys, cosa que la fa difícil eliminar-la.
La llavor forma part dels TRAPA-SACS: grans que tenen una forma lanceolada, amb unes arestes que fa que només pugui tirar endavant. TRAPA-SACS, pot venir d’estripar o sia trepar o foradar. Solen entrar a les orelles i nas dels animals de companyia.
Curiositat:
És conegut un joc que es fa per saber les novies i nuvis que un té, una vegada has retirat les llavors de la tija i les tires al jersei de la persona escollida. #CMdlGBE #naturalicalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé

Gràcies @el_manescal ! Ets la meva wikipedia 🙌😍