Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dijous, 10 de juny del 2021

tempus discurrit... 10-06-21

 L’arboç de can Genoer.
L'arbocer o arbocera (Arbutus unedo) és una planta amb flor de la família de les ericàcies. També es coneix com a cirerer d'arboç, arboç o arboça, cirerer de llop, cirerer de pastor, llipoter o llipotera (Catalunya Nord). 

El fruit s'anomena arboç o arboça, cirereta d'arboç, cirereta de pastor o llipota/llipoti/llipot.
L'arbocer és un veritable arbre, encara que pel seu port sembla més aviat un arbust. Les fulles sempre son verdes i antigament s’associava a la immortalitat.
El de can Genoer, és segurament el més gran del massís de les Gavarres, però presenta ja símptomes de caducitat.
Les flors, blanques, tenen forma de campaneta, i estan de cap avall. Els fruits son esfèrics, rugosos de color groc i quan maduren es tornen vermell intens.
 

Curiositats:
El fruit i la flor de l’any següent son coetànies
La cirereta d'arboç és comestible i dolça.
Amb les cireretes d'arboç es preparava tradicionalment una beguda semblant a la sidra i també vinagre casolà.
També se'n pot fer melmelada o confitura. Aquesta melmelada, fàcil de preparar, és molt popular a Itàlia i a Còrsega. #naturalocalBE #floralocalBE #quasiqmzero #elmanescalfañé







Una bona bèstia!