Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 8 de setembre del 2021

07-09-21... tempus discurrit

 Casa natal d’Enric Prat de la Riba i Sarrà.
Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, Moianès, 29 de novembre de 1870 - 1 d'agost de 1917), advocat i periodista, fou el primer president de la Mancomunitat de Catalunya(1914 – 1917) i un dels principals artífexs del ressorgiment del sentiment nacional català del segle xix.

L'any 1892 va ser secretari de l'assemblea que va redactar les Bases de Manresa, document que fixava les bases per la devolució de les Constitucions catalanes.

Va ser president de la Diputació de Barcelona (1907-1914), i com a tal, el 18 de juny del 1907 va fundar l'Institut d'Estudis Catalans. Impulsà la creació de la Mancomunitat de Catalunya, de la qual va ser el primer president, el 6 d'abril del 1914, fins a la seva mort.
Junt amb en Puig i Cadafalch que va ser el següent president de la Mancomunitat, van ser els impulsors d’institucions culturals, expandint les infraestructures viàries, telefòniques i elèctriques, i millorant els models d'explotació agrària catalans.
Curiositat:
L'any 1902, arran d'un article publicat a La Veu de Catalunya titulat Separatisme al Rosselló, fou empresonat. #edificissingularsdecat #quasiqmzero #elmanescalfañé