Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 8 de setembre del 2021

30-08-21... tempus dsicurrit

La figuera (Ficus carica). És un arbre caducifoli, que en estat salvatge és monoic i el cultivat dioic.
El monoic se’n diu cabrafiguera i necessita un insecte per ser fèrtil, la “blastophaga psenes” , que així es diu l'himenòpter, penetre dintre on viu i es reprodueix, és un arbre roquer que viu a la Mediterrània.
La dioica té una fusta molt tova i fràgil, es trenca fàcilment i per això mateix es perillós pujar a una figuera, sovint sobretot a Mallorca, les branques obertes s’apuntalen amb socs i troncs per evitar que es parteixen. És per això que per abastar les de la part alta s’utilitza un estri rudimentari que es diu badoc( una simple canya oberta per l’extrem).
Diuen que fa l’ombra més fresca que cap més arbre i és un lloc ideal per fer-hi la migdiada. És un fruiter que el trobem a totes les cases de pagès junt amb pomeres, perers, codonyers i albercoquers.
Curiositat:
Hi ha figueres que duen figaflors (figues de la primera flor) i figues pròpiament dites, tardanes (figa de la segona flor), i figueres que solament porten figues. #CMdlGBE #naturalocalBE #floralocalBE #humanitzaciódelmedi #quasiqmzero #elmanescalfañé