Foto

La fotografia de la capçalera és d'en Lluís Bosch i va ser feta en un dinar de Nadal de Trenquem el Cuc, tocant la tenora amb en Josep Pascual de l'Estartit i amb un "públic" totalment entregat.

dimecres, 8 de setembre del 2021

28-08-21... tempus discurrit

L’encant d’una flama blava.
El cremat, una beguda associada al mar, és el que resulta de cremar una part de l’esperit de vi que porta el rom i/o l’aiguardent de canya.
Mentrestant és crema se li pot afegir: cafè en gra o líquid, sucre, pell de llimona i canyella en branca.
És pot deixar amb la quantitat d’esperit de vi que vulguem, cremant-lo més o menys estona.
L’aire caribeny d’aquesta beguda (rom i canya) s’ha fet popular en les cantades d’havaneres, el que reforça encara més aquest possible origen mariner, que l’associa també amb Cuba.
El cremat, doncs, és una beguda de fortes arrels catalanes però que, pels seus ingredients i el seu clima, evoca un mític i paradisíac món tropical.
És per tant originari de la Costa Brava, ja que els americanos, indians i mariners reflectien en les seves nostàlgiques i cadencioses cançons els records de l’Havana.
Curiositat:
L'invent dels destil.lats, dels quals el rom i la canya en formen part, es deu a un personatge català medieval, Arnau de Vilanova, l'inventor de l'"aquavit" (aqua vitae o aiguardent). #culturalocalBE #quasiqmzero #humanitzaciódelmedi #elmanescalfañé